Gyurcsány: a valóság

gyurcsany-ferenc-ehsegsztrajk-utan.jpg                                                                              

                                                                            Gyurcsány Bűne a Facebookon

Gyurcsány Ferenc

A Magyar Köztársaság miniszterelnöke volt 2004. szeptember 29-étől 2009. április 14-ig, 2006-tól országgyűlési képviselő, 2011-től a vezetésével alakult Demokratikus Koalíció elnöke. Mindenki ismeri, és mindenki tud róla valamit. De vajon mit tudunk róla valójában, és mi az, amit csak ismételgetünk a róla terjedő szóbeszéd alapján?

Friss topikok

  • alte trottel: @csibigabi: Ki mondta neked, mókamiki, hogy a rendőrségi állomány felvételénél előnyben részesíti... (2014.01.08. 22:22) Gyurcsány, a szemkilövető III. (folyt.)
  • csibigabi: "Gyurcsány a magyar politikai élet megkerülhetetlen szereplője" - meglátjuk, tartja-e szavát, hog ... (2014.01.07. 13:01) Húzzunk bele!
  • csibigabi: "teljes joggal oszlatta fel őket" - leesett azonosítókkal... (2014.01.07. 12:59) Gyurcsány, a szemkilövető II. (folyt.)
  • csibigabi: @Ursus maior: ja, vili, a balosok észkombájnok, a jobbosok meg ugye... Perzselően demagóg vagy, ko... (2014.01.07. 12:52) Gyurcsány, a hazug II. (folyt.)
  • csibigabi: Ursus, az óvodabotrányról nem írsz? Se a szakdolgozatról? Hol marad a belvárosi kaszinóbotrány a v... (2014.01.07. 12:50) Gyurcsány, a hazug IV. (folyt.)

Gyurcsány, a hazug I.

2013.11.06. 17:59 | Ursus maior | 5 komment

Miért nem húzódik már egy kicsit a háttérbe Gyurcsány? Nekem tulajdonképpen nagyon sok minden tetszik abból, amit a Demokratikus Koalíció képvisel, de addig nem fogok rá szavazni, amíg egy közismert hazudozó vezeti. És ne mondd, hogy minden politikus hazudik, mert ez olyan, mint a medencébe pisilni a strandon. Nem mindegy, hogy valaki a vízben pisil bele, vagy a medence széléről...

Nem mondom. Majd erre is rátérünk, ha akarod, de először azt tisztázzuk: mit is hazudott?

Hát... az őszödi beszédben azt mondta: hazudtunk reggel, éjjel és este...

Tehát azt hazudta, hogy hazudott? Ugye tudod, hogy ez a formális logika szabályai szerint azt jelenti, hogy ettől az egy esettől eltekintve mindig igazat mondott...?

Ne facsard ki a szavaimat!

Eszemben sincs! Csak ugye, elég méltánytalan, hogy tíz ember közül nyolc gondolkodás nélkül hazugnak nevezi őt, de jó, ha egy elgondolkodik azon: mikor és mit hazudott.

Na, jó... 2006-ban, a választás első fordulója előtt eltitkolta az államháztartás hiányát, és csak a választás másnapján hozta nyilvánosságra. Vagyis nem hagyta, hogy a választók a tényleges információk birtokában döntsenek. Ez nem volt hazugság?

És tudod-e, hogy mikor kellett volna nyilvánosságra hoznia?

Fejből nem, de úgy tudom, van erre törvény...

Van bizony! És a törvény azt mondja, hogy a kormánynak negyedévenként kell nyilvánosságra hoznia az államháztartási hiány adatait. 2002 és 2010 között a szociálliberális kormányok saját elhatározásukból döntöttek úgy, hogy ezt nem csak negyedévenként, hanem minden hónapban megteszik.

Ez nagyon szép volt tőlük, de az első negyedév hiányát akkor is áprilisban kellett közzétenni.

Így van. Április 10-én közzé is tették

És miért nem a 9-i első forduló előtt, ahogy az ellenzék követelte?

Azért, mert a Pénzügyminisztérium minden év őszén közzétett a honlapján egy hirdetményt, amelyben a következő év minden egyes hónapjára előre megadta, hogy annak a hónapnak hányadikán fogja nyilvánosságra hozni az előző havi hiány-adatot. És 2005 őszén, amikor még senki nem tudhatta, hogy Sólyom László köztársasági elnök április 9-re írja ki a választást, a PM azt közölte a honlapján, hogy a márciusi hiány közzétételének napja április 10. lesz.

Azt akarod mondani, hogy Gyurcsány-kormány ebben az ügyben önként többet vállalt, mint amire a törvény kötelezte, mégpedig előre közzétett menetrend szerint, és ettől a menetrendtől 2006 áprilisában sem tért el?

Nagyon pontosan foglaltad össze a helyzetet.

Akkor miért tudja ezt másképp szinte mindenki?

Azért, mert sokkal könnyebb az ellenzéknek telekürtölnie a sajtót azzal, hogy a kormány eltitkolta a választók elől a hiányt, mint a kormánynak ezt a viszonylag bonyolult igazságot a választók szájába rágnia.

De miért nem próbálták meg legalább?

Megpróbálták. Veres János, Gyurcsány pénzügyminisztere például hosszú cikkben írta le mindezt a Népszabadságban. De látod, te is járatod a Népszabadságot, erre a Veres cikkre mégsem emlékszel... Pedig még a címe is az volt: „Nem titkoltunk semmit”.

Na, jó, ezt elfogadom.

 

(folyt. köv.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyurcsanybune.blog.hu/api/trackback/id/tr315618372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Satyala 2013.11.06. 20:28:00

Az ötlet jó! Jöhet a többi.

Andráska8 2013.11.07. 16:09:15

Én nem indítanék egy ilyen negatív mondattal blogot. Mert a következőt már el sem olvassák.
Biztosan így akarta a szerző?
:(

Szóval Satyala, nem volt jó ötlet.

Ursus maior 2013.11.07. 16:36:26

@Andráska8: Melyik negatív mondatra gondolsz?

vénasszony 2013.11.10. 17:47:03

Jó ez, hogy így összeszedi. De sjnos, ez nem jut el a kételkedőkhöz, hazugozókhoz. Csak mihozzánk, és esetleg ahhoz a néhány emberhez, akivel mi megoszthatjuk. Sorry.

csibigabi 2014.01.07. 12:39:19

Roppant silány kíséret Gyurcsány szerecsenmosdatásra.
Ha Gyurcsány nem hazudott, miért állította, hogy hazudott?
süti beállítások módosítása