Gyurcsány: a valóság

gyurcsany-ferenc-ehsegsztrajk-utan.jpg                                                                              

                                                                            Gyurcsány Bűne a Facebookon

Gyurcsány Ferenc

A Magyar Köztársaság miniszterelnöke volt 2004. szeptember 29-étől 2009. április 14-ig, 2006-tól országgyűlési képviselő, 2011-től a vezetésével alakult Demokratikus Koalíció elnöke. Mindenki ismeri, és mindenki tud róla valamit. De vajon mit tudunk róla valójában, és mi az, amit csak ismételgetünk a róla terjedő szóbeszéd alapján?

Friss topikok

  • alte trottel: @csibigabi: Ki mondta neked, mókamiki, hogy a rendőrségi állomány felvételénél előnyben részesíti... (2014.01.08. 22:22) Gyurcsány, a szemkilövető III. (folyt.)
  • csibigabi: "Gyurcsány a magyar politikai élet megkerülhetetlen szereplője" - meglátjuk, tartja-e szavát, hog ... (2014.01.07. 13:01) Húzzunk bele!
  • csibigabi: "teljes joggal oszlatta fel őket" - leesett azonosítókkal... (2014.01.07. 12:59) Gyurcsány, a szemkilövető II. (folyt.)
  • csibigabi: @Ursus maior: ja, vili, a balosok észkombájnok, a jobbosok meg ugye... Perzselően demagóg vagy, ko... (2014.01.07. 12:52) Gyurcsány, a hazug II. (folyt.)
  • csibigabi: Ursus, az óvodabotrányról nem írsz? Se a szakdolgozatról? Hol marad a belvárosi kaszinóbotrány a v... (2014.01.07. 12:50) Gyurcsány, a hazug IV. (folyt.)

Húzzunk bele!

2013.11.04. 17:43 | Ursus maior | 5 komment

„Egy véleményváltozás íve” címmel érdekes önvallomást tett közzé Andor Mihály szociológus a Galamuson szeptember 16-án. Arról számol be, hogyan fordult rokonszenve és bizalma a 2009-es lemondása után általa már leírt Gyurcsány Ferenc, és új pártja, a Demokratikus Koalíció felé. Írásának végén annak a „megbízhatatlan benyomásának” ad hangot, hogy a véleményváltozásnak ezt az ívét nem egyedül járta be.

Ezt a kijelentését a közvélemény-kutatások is alátámasztják. Az én benyomásom mégis az, hogy a felismeréseket, amelyek Andor Mihályt véleménye megváltoztatására késztették, sokkal többen osztják, mint ahányan ennek hatására hozzá hasonlóan meg is változtatták véleményüket. Nehéz ezt mindazon bűnök és hibák ellenére megtenni, amelyeket a közvélekedés Gyurcsány Ferencnek tulajdonít. Hogy csakugyan elkövette-e mindezeket, az ebből a szempontból érdektelen: a közvélekedést nem a tények, hanem a tényeknek tartott hiedelmek határozzák meg.

Gyurcsány a magyar politikai élet megkerülhetetlen szereplője. Hogy pozitív-e vagy negatív, az egyéni megítélés kérdése, de mindenesetre megkerülhetetlen. Ötéves kormányzása csakúgy, mint az elmúlt három évben folytatott ellenzéki politizálása kitörölhetetlenül rányomta bélyegét jelenkorunk folyamataira. Nevéhez ellentmondásos, vagy ellentmondásosan magyarázott események kötődnek: Őszöd, 2006 ősze, távozás az MSZP-ből, az ellenzéki összefogás szorgalmazása, majd az abból való kimaradás. Ideje, hogy harag és elfogultság nélkül számba vegyük, és reálisan értékeljük cselekedeteit. A valóságosakat is, az eltúlzottakat is, a neki tulajdonított, de soha meg nem történteket is, és megpróbáljunk mindezek alapján reális ítéletet alkotni. Nem Gyurcsánnyal szemben kell méltányosaknak lennünk, hanem saját magunkkal, a saját életünkkel. Reálisan kell értékelnünk tetteinket, döntéseinket és illúzióinkat.

„Egyszer azért már valaki leírhatná, hogy milyen bűnök vannak Gyurcsány rovásán, ha lehet konkrétan, hogy tudjunk már tiltakozni a rehabilitációja ellen, ha szóbakerülne véletlen!” – írta szeptember 13-án Pupu „Miről szól a küzdelem – Bajnai szerint” című blogbejegyzésében. Csakugyan. Ezt a blogot éppen arra szánom, hogy számba vegyem, milyen bűnei, vétkei és tévedései vannak Gyurcsánynak, legalábbis a közvélekedés szerint. Konkrétan. Nem azért, hogy tiltakozni lehessen a rehabilitációja ellen, ha az szóba kerül, hanem, hogy végre szembenézzünk velük.

A blog bejegyzései párbeszédek. Azért választottam ezt a formát, hogy ne kelljen állást foglalnom. Vonja le az olvasó a tanulságot. A párbeszédek nem valóságosak, de nem is pusztán a képzelet szülöttei. Valóságos párbeszéd- és beszélgetés töredékekből állítottam össze őket. Vagyis így, ebben a formában sohasem hangzott el egyik sem, de minden egyes kérdést és választ hallottam már a való életben is – én csak lejegyeztem és összeszerkesztettem, őket…

Olvassa és értelmezze ki-ki a maga szája íze szerint….

 

Címkék: hibák gyurcsány közvélemény ellentmondás bűnök tévedések demokratikus koalíció közvélekedés

A bejegyzés trackback címe:

https://gyurcsanybune.blog.hu/api/trackback/id/tr845614591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GeoCracker · http://endresy.blogspot.com/ 2013.11.05. 10:21:16

Néha a mit nem tett is kérdés lehet.

egyjózsi 2013.11.05. 12:49:55

Mit tett? Mit nem tett meg? Mit tehetett volna, s mit nem? A körülmények nagyban befolyásolják tetteinket. S aztán magunk... Mindannyiunkban vannak kétségek komoly döntéseink előtt... S ha egy "színes-skálán" nyugvó társadalmat kell valamilyen irányban befolyásolni döntéseinkkel, hát az nem lehet könnyű! Az ember megítélése környezetfüggő kell hogy legyen! Egy ilyen alapokon álló "szembenézésnek" a Gyurcsány-érával kapcsolatban épp ideje lenne. Persze a jelenlegi politikai küzdelmek színpadán ez nem lesz könnyű...
Szurkolok a blognak!

Ursus maior 2013.11.05. 19:05:00

@egyjózsi: Kösz! Igyekezni fogok! :-)

László Petrovics 2013.11.05. 19:47:36

Mindent lehet mondani GyF-ről a másik oldalon ,Csak még nagyobb szimpátiát generál.

csibigabi 2014.01.07. 13:01:10

"Gyurcsány a magyar politikai élet megkerülhetetlen szereplője" - meglátjuk, tartja-e szavát, hog nem pofátlankodja fel magát az egyesült baloldal listájára...
süti beállítások módosítása